A- A+
Με απόδοση 4,56% τα νέα 3μηνα έντοκα γραμμάτια
Στο 4,56% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των νέων τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που δημοπρατήθηκαν την Τρίτη. Οι προθεσμίες των ιδιωτών επενδυτών για αγορά τους με αφορολόγητη απόδοση.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
Ολες οι προθεσμιακές καταθέσεις ΕΔΩ
Το μέγιστο ύψος της επένδυσης ανά φυσικό πρόσωπο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, ενώ για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή απόδοση, το 4,56%, θα πρέπει ο ιδιώτης να συμμετάσχει στη δημόσια εγγραφή που ολοκληρώνεται την Τετάρτη 21/9.

Αν οι τίτλοι διακρατηθούν έως και τη λήξη τους, ο επενδυτής δε θα καταβάλλει φόρο επί των τόκων. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη δημοπρασία του περασμένου μήνα το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,50%.

Πρόκειται για αποδόσεις που ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις αντίστοιχες των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες κινούνται από ρεκόρ σε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες.

Οι τρόπο διάθεσης

Το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 έως και Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σε αυτήν την περίπτωση η τελική απόδοση θα είναι μειωμένη σε σχέση με την περίοδο της δημόσιας εγγραφής.

Απαραίτητη η μερίδα ΣΑΤ

Σημειώνεται ότι επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.