A- A+
Εισροές καταθέσεων 1,41 δισ. ευρώ τον Αύγουστο - Οι λόγοι της ανόδου
Με καθαρές εισροές καταθέσεων 1,41 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα έκλεισε ο Αύγουστος, ολοκληρώνοντας ένα πολύ θετικό καλοκαίρι για τις τράπεζες.

Πρόκειται τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα αύξησης των μεγεθών.

Σε αυτό το διάστημα η αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έφτασε τα 3,61 δισ. ευρώ.

Αυτό κατέστη δυνατό μετά την αναστροφή του κλίματος από τον περασμένο Μάιο με το διαφαινόμενο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Γιατί ανέβηκαν

Οι βασικές αιτίες αυτής της ανόδου είναι οι εξής:

- Η βελτίωση της εμπιστοσύνης λόγω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τον Ιούνιο από τους θεσμούς που έφερε στο γκισέ μετρητά ενώ ρευστοποιήθηκαν και αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

- Η αύξηση των εισπράξεων των επιχειρήσεων από τον τουριστικό ρεύμα

- Οι μικρές φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου, καθώς σε αυτό το διάστημα το μόνο που έχει πληρωθεί από τα νοικοκυριά είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Οι καταθέσεις ανά τομέα

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,7% τον Αύγουστο από 4,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1.500 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 946 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017.

Αναλυτικότερα:

  • Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 1.407 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 928 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 4,3%.

  • Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 716 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 512 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 13,0% από 15,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 689 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 93 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2017, έναντι αύξησης κατά 605 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

  • Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 691 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Αύγουστο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 416 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,1% τον προηγούμενο μήνα.