A- A+
Περιθώριο 2 εβδομάδων για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων - Ρύθμιση σε έως 24 δόσεις
Περιθώριο δύο εβδομάδων έχουν στη διάθεσή τους όσοι έχουν αποκρύψει στο παρελθόν εισοδήματα για να τα δηλώσουν οικειοθελώς και να γλυτώσουν από τα τσουχτερά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπνέει η σχετική προθεσμία και όσοι πιαστούν στην «τσιμπίδα» της εφορίας αργότερα κινδυνεύουν με πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και το 120% επί του ποσού που δεν δηλώθηκε.

Μέχρι στιγμής περί τους 75.000 φορολογούμενοι έχουν αποκαλύψει αδήλωτα εισοδήματα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Αποκάλυψη 100.000 ευρώ και άνω

Ωστόσο, η πλειονότητά τους αφορά οφειλέτες με μεγάλη ...απόκρυψη, καθώς τα ποσά που δηλώνονται οικειοθελώς ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ ανά περίπτωση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ.

Η ρύθμιση που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει απαλλαγή από τα πρόστιμα και ρύθμιση της οφειλής σε 12 ή 24 δόσεις, εφόσον υπάρχει οικονομική αδυναμία του οφειλέτη.

Διαφορετικά, επιβάλλεται η πληρωμή του πρόσθετου φόρου εφάπαξ εντός 30 ημερών από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης.

Οι συνέπειες της ...ασυνέπειας

Σε περίπτωση μη καταβολής κατά τα ανωτέρω ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων και διενεργείται, κατά περίπτωση, νέος άμεσος, διοικητικός ή διορθωτικός προσδιορισμός, δυνάμει του οποίου επιβάλλονται σε βάρος του η διαφορά πρόσθετου φόρου, καθώς και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης δήλωσης, που δεν κατέβαλε λόγω υπαγωγής στη ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος εκτός από τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει, θα κινδυνεύει με κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας του από το Δημόσιο.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η ρύθμιση γίνει μετά την 30 Σεπτεμβρίου 2017, εκτός κι αν δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία.