A- A+
Απλήρωτους φόρους 1,5 δισ. ευρώ άφησαν οι πολίτες μέσα σε ένα μήνα
Κατά 2 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι οφειλές που συμπλήρωσαν τρεις συνεχόμενους μήνες καθυστέρησης τον Ιούλιο, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ περίπου.

Από το ποσό αυτό τα 1,5 δισ. ευρώ αφορούν σε φόρους που δεν πληρώθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σχετίζονται με άλλες οφειλές, όπως πχ. κλήσεις της τροχαίας, δασμούς κ.α.

Μέρος από τα παραπάνω ποσό αφέθηκε από τους φορολογούμενους απλήρωτο, προκειμένου να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που προσφέρει η εφορία.

Η εναλλακτική της πάγιας ρύθμισης

Σημειώνεται ότι η εφορία δίνει υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα ρύθμισης των φόρων σε έως και 12 δόσεις.

Ο φορολογούμενος που θα αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Από αυτά θα πρέπει να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη.
  • Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.