A- A+
Χαρτονομίσματα 1,5 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στις τράπεζες το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου
Το χρώμα του ...χρήματος είδαν μετά από αρκετούς μήνες στα ταμεία τους οι τράπεζες, με τους πελάτες τους να καταθέτουν στους λογαριασμούς του μετρητά 1,5 δισ. ευρώ σε δύο μήνες.

Το ποσό αυτό κατατέθηκε υπό μορφή χαρτονομισμάτων το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης μετά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης και των αυξημένων εισπράξεων από τον τουρισμό.

Μόνο τυχαία δεν είναι η μείωση του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA, το οποίο περιορίστηκε κατά 5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Οι τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες από αυτήν την εξέλιξη, καθώς αρχίζει να αντιστρέφεται η τάση απόσυρσης μετρητών, που είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η απόδραση και η ...επιστροφή

Εκείνη την περίοδο είχαν ...αποδράσει από τα γκισέ περί τα 20 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα.

Έκτοτε έχουν επιστρέψει σταδιακά περί τα 10 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν έμειναν για πολύ στους λογαριασμούς των πελατών τους, καθώς η πλειονότητά τους χρησιμοποιήθηκε για τις πληρωμές φόρων και άλλων υποχρεώσεων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παρά τη συγκεκριμένη εισροή, τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών των ιδιωτών, βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο του 2015, πριν την επιβολή των capital controls.

Εισροές 823 εκατ. ευρώ

Τον Ιούλιο οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 121,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 823 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η άνοδος μάλιστα «ψαλιδίστηκε» από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό έγινε με καταθέσεις που βρίσκονταν στο σύστημα.

Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου οι καθαρές εισροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 2,25 δισ. ευρώ, ωθώντας τα υπόλοιπα μία ανάσα από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης διμηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος, αυξήθηκαν κατά 329 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου.

Για τον Αύγουστο οι πρώτες εκτιμήσεις των τραπεζιτών κάνουν λόγο για άνοδο των υπολοίπων κατά 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.