A- A+
Μεγάλη μείωση του ELA κατά 5 δισ. ευρώ - Βήμα για νέα χαλάρωση των capital controls
Μείωση ...μαμούθ στο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώθηκε μετά από αίτημα της εγχώριας νομισματικής αρχής στην ΕΚΤ.

Όπως έκανε γνωστό η κεντρική τράπεζα, το όριο για δανεισμό μέσω του ELA μειώθηκε στα 33,9 δισ. ευρώ από 38,9 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις που έχει καταγραφεί μετά την επιβολή των capital controls.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Τα capital controls

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άνοδο των καταθέσεων κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο, σημειώθηκαν νέες εισροές τον Αύγουστο, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερες.

Οι ροές αυτές, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις των τραπεζών για μείωση του ELA (repos, τιτλοποίηση δανείων, πώληση θυγατρικών), έφερε αυτή τη μεγάλη πτώση.

Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αποκλιμάκωση του ορίου του ELA,το οποίο θα ισχύει έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι η οικονομία κινείται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, συνθήκες αναγκαίες για την περαιτέρω άρση των capital controls.