A- A+
Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με ΕΝΦΙΑ - Πότε πρέπει να πάτε στη ΔΟΥ
Ξεκίνησαν από την ΑΑΔΕ οι πράξεις συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Με τον τρόπο αυτό κάποιοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν εφάπαξ μέρος του φόρου ή και ακόμη ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου που έπρεπε να λάβουν.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει επιστροφή φόρου 700 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 600 ευρώ, τότε θα πληρωθεί άμεσα το σύνολο του φόρου ακινήτου κι όχι σε 5 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει για τους άλλους φορολογούμενους.

Εάν δεν γινόταν ο συμψηφισμός, στο παραπάνω παράδειγμα ο πολίτης θα εισέπραττε τα 700 ευρώ σήμερα και θα αποπλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις των 120 ευρώ.

Τρεις κατηγορίες φορολογούμενων

Από την επεξεργασία των στοιχείων θα προκύψουν τρεις ταχύτητες φορολογούμενων:

- Όταν ο ΕΝΦΙΑ ισούται με την επιστροφή του φόρου, τότε ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις πέντε δόσεις του φόρου ακινήτων

- Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος από την επιστροφή του φόρου, τότε θα πληρωθεί με το σύνολο της επιστροφής και ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τις νέες δόσεις.

- Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από την επιστροφή φόρου, τότε το εναπομείναν ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Οκτώβριο.

Επίσκεψη στις ΔΟΥ

Σημειώνεται ότι για τον συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία.

Αυτό χρειάζεται μόνο στις περιπτώσεις ζευγαριών, όπου μόνον το ένα από τα δύο μέρη είναι υπόχρεος ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτήν περίπτωση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ.