A- A+
Προθεσμιακές: Οι προσφορές για το νέο χρήμα αύξησαν τις αποδόσεις τον Ιούλιο
Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιούλιο, λόγω της εισροής κεφαλαίων από αμοιβαία κεφάλαια, που έλαβαν υψηλά επιτόκια της τάξης του 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Ιούλιο έφτασε το 0,63% για διάρκεια έως και 1 έτος και το 0,80% για διάρκεια από 1 έως και 2 έτη από 0,61% και 0,68% αντίστοιχα ένα μήνα νωρίτερα.

Η εξέλιξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αυξημένο κύμα επιστροφής καταθέσεων σε χαρτονομίσματα και από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, που καταγράφηκαν την υπό εξέταση περίοδο.

Επιτόκια έως 1,50%

Για τις καταθέσεις νέου χρήματος τα επιτόκια είναι τουλάχιστον διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα που προσφέρουν τα προϊόντα «ραφιού» των τραπεζών.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, για μεγάλα ποσά της τάξης των 150.000 ευρώ, τα επιτόκια φλέρταραν ακόμη και με τα επίπεδα του 1,50% τον Ιούλιο, λειτουργώντας σαν «κράχτης» για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό και από τις θυρίδες.

Το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης βελτίωσε αισθητά το κλίμα και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αυξημένες εισροές.

Μάλιστα, η εικόνα ήταν ακόμη καλύτερη τον Αύγουστο, οι επιδόσεις για τον οποίο θα ανακοινωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιατί συμφέρουν οι προθεσμιακές

Για όσους έχουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες εγκλωβισμένα λόγω capital controls, συμφέρει η τοποθέτηση σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, με δεδομένο ότι οι αποδόσεις στα προϊόντα πρώτης ζήτησης κινούνται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 0,30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μία ακόμη μικρή μείωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, που θα κινηθεί μεταξύ 5 - 10 μονάδων βάσης.

Με δεδομένο ότι πολλά προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης εξόφλησης των προθεσμιακών καταθέσεων την ημέρα καταβολής των τόκων, συμφέρει για κάποιον που έχει τα χρήματά του στην τράπεζα, να τα τοποθετήσει σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.