A- A+
Στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιούλιο - Νέα άνοδος των υπολοίπων
Εμφανείς τάσεις βελτίωσης του κλίματος στις τάξεις των αποταμιευτών αποτυπώνουν τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των καταθέσεων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες από εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά έφτασαν μία ανάσα από τα επίπεδα που βρίσκονταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι τάσεις στην αγορά

Τα βασικά συμπεράσματα από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

- Ανακόπηκαν οι εκροές καταθέσεων που σημειώνονταν μέχρι τα μέσα Ιουνίου λόγω της εκκρεμότητας της β΄ αξιολόγησης

- Σημειώνονται εισροές καταθέσεων από φυσικά πρόσωπα που διατηρούσαν χρήματα σε θυρίδες, σεντούκια και εξωτερικό (κυρίως αμοιβαία κεφάλαια)

- Ενισχύονται τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας, ένδειξη καθοριστική για την εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα

- Παρά την πληρωμή αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος Ιουλίου, τα καταθετικά υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 850 εκατ. ευρώ περίπου

Η ζήτηση για προθεσμιακές

Τον Ιούλιο καταγράφηκε αυξημένη ζήτηση για λογαριασμούς προθεσμίας, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 474 εκατ. ευρώ, στα 40,26 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό 6 μηνών.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε από τις προσφορές των τραπεζών σε προθεσμιακές καταθέσεις που απευθύνονται στο νέο χρήμα, με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 1%, επίπεδα διπλάσια από τα προϊόντα για το εγκλωβισμένο λόγω capital controls στο σύστημα χρήμα.

Κατά τα άλλα, το σύνολο των καταθέσεων σημείωσε άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανακοπής των εκροών από ιδιώτες πελάτες των τραπεζών, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία συνέβαλε στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά.

Εισροές 823 εκατ. ευρώ

Τον Ιούλιο οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν σε 121,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 823 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η άνοδος μάλιστα «ψαλιδίστηκε» από την πληρωμή του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου, η οποία σε μεγάλο βαθμό έγινε με καταθέσεις που βρίσκονταν στο σύστημα.

Το τρίμηνο Μαΐου – Ιουλίου οι καθαρές εισροές καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 2,25 δισ. ευρώ, ωθώντας τα υπόλοιπα μία ανάσα από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016.

Συνολικά η καταθετική βάση από κατοίκους εσωτερικού, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων του, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο σε 131,65 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μέσα σε τρεις μήνες άνοδο 1,9 δισ. ευρώ.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης διμηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος, αυξήθηκαν κατά 329 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσαν τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 135 εκατ. ευρώ, καθώς τον περασμένο μήνα πληρώθηκε μεταξύ άλλων ο ΦΠΑ του β΄ τριμήνου από εταιρείες με απλογραφικό σύστημα βιβλίων, αλλά και η πρώτη δόση του φόρου για τα κέρδη της χρήσης του 2016.