A- A+
Νέες διαρροές στις καταθέσεις λόγω ...χρεοκοπίας – «Καπνός» οι εισροές του Αυγούστου σε 10 ημέρες
Οι φόβοι των τραπεζών για νέο κύμα αναλήψεων επαληθεύτηκαν, καθώς χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες για να γίνουν «καπνός» οι καταθέσεις που είχαν επιστρέψει στα γκισέ τον Αύγουστο.

Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν ότι μέσα σε ένα 10ήμερο οι διαρροές καταθέσεων αφάνησαν όσα κεφάλαια είχαν μπει στα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά τη σαφή βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης προς το σύστημα, που προκάλεσε η συμφωνία της ΕΕ για το ελληνικό χρέος.

Τα σενάρια χρεοκοπίας που κυκλοφόρησαν στον τύπο τις τελευταίες ημέρες τρόμαξαν πολλούς καταθέτες, που έσπευσαν στις τράπεζες για να σώσουν τα χρήματά τους από τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή.

Εκτιμάται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η διαρροή στις καταθέσεις έφτασε τα 1 δισ. ευρώ έναντι εισροής 1,5 δισ. ευρώ από τα τέλη Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου.

Αυξήθηκαν οι ληστείες

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο τριήμερο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες στην Αστυνομία για επιθέσεις σε πολίτες που προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει ανάληψη μετρητών.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συμβουλεύει τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν μεταφέρει χρήματα, ειδικά αν τα έχει σηκώσει από την τράπεζα.

Είναι πολύ πιθανό, ειδικά σε μεγάλα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, επιτήδειοι να περιμένουν στις αίθουσες αναμομής των γκισέ, όπου υπάρχει πολύς κόσμος, έως ότου εντοπίσουν το υποψήφιο θύμα τους.

Στη συνέχεια μπορεί να το ακολουθήσουν ακόμη και μέχρι το σπίτι του, έως ότου βρουν την κατάλληλη ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν τη ληστεία.

Ανησυχία ενόψει σαββατοκύριακου

Αν και το ύψος των διαρροών μέχρι τώρα δεν δημιουργεί ανησυχία, οι διοικήσεις των τραπεζών παραμένουν σε επαγρύπνηση, καθώς εκτιμούν ότι αν η σεναριολογία για την ελληνική πτώχευση παραμείνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ενδεχομένως να υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης ενόψει Σαββατοκύριακου.

Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών έχει δείξει ότι οι αναλήψεις σε περιόδους αβεβαιότητας κορυφώνονται τις Παρασκευές, καθώς οι πελάτες σπεύδουν να αποσύρουν τα χρήματά τους, θεωρώντας ότι η επιστροφή στη δραχμή θα πραγματοποιηθεί όταν τα καταστήματα των τραπεζών είναι κλειστά.

Αναστροφή της πτωτικής τάσης Ιούλιο – Αύγουστο

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση μείωσης των καταθέσεων που ξεκίνησε στις αρχές του 2010 ανακόπηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από έξι συνεχείς μήνες μέσης πτώσης της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν μόνο κατά περίπου 960 εκατ. ευρώ στα 187 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο προέδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Β. Ράπανος τόνισε ότι τον Αύγουστο η εικόνα βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των μεγεθών κατά 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες.

Βέβαια, η σύγκριση με την κατάσταση πριν το ξέσπασμα της κρίσης είναι απογοητευτική. Συγκεκριμένα, η μείωση που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2010 ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το τέλος του 2009 έχει φτάσει πλέον τα 50 δισ. ευρώ.