A- A+
Κλείνουν μπλοκάκια και ανοίγουν ΙΚΕ για να γλυτώσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές
Σημαντική αύξηση καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ενάρξεις εταιρειών της μορφής ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) από επαγγελματίες που θέλουν να γλυτώσουν από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ως γνωστόν από εφέτος ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών είναι συνάρτηση των καθαρών κερδών που δηλώνουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, στην περίπτωση των ΙΚΕ ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μόνο οι διαχειριστές τους και όχι οι μέτοχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες, που αλλάζουν τη φορολογική μορφή της δραστηριότητάς τους για να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο υπολογισμός

Ορίζουν διαχειριστή της νέας εταιρείας κάποιον με τον ελάχιστο μισθό, με αποτέλεσμα να πέφτουν οι εισφορές στα 172 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται πάντως ότι σε αντίθεση με τις προσωπικές εταιρείες και τις ΟΕ - ΕΕ που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, οι ΙΚΕ επιβαρύνονται με συντελεστή 29% στα κέρδη και 15% στα μερίσματα που διανείμονται.

Σε γενικές γραμμές όσο πιο υψηλά είναι τα κέρδη, τόσο περισσότερο συμφέρει η ίδρυση ΙΚΕ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα έστω μία ΟΕ με κέρδη 50.000 ευρώ.

Οι εισφορές των εταίρων της ανέρχονται σε 13.475 ευρώ (26,95%).

Αν η εταιρεία μετατραπεί σε ΙΚΕ και ο διαχειριστής της λαμβάνει μισθό 586 ευρώ, τότε οι ετήσιες εισφορές πέφτουν σε 2.064 ευρώ.