A- A+
Αυτόματοι συμψηφισμοί ΕΝΦΙΑ με το φόρο εισοδήματος - Θα γίνουν έως 30/9
Μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να περιμένουν περίπου 600.000 φορολογούμενοι για να εισπράξουν την επιστροφή του φόρου τους, λόγω του αυτόματου συμψηφισμού με τον ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη διασταύρωση των πιστωτικών υπολοίπων των φορολογούμενων, με τη συνολική οφειλή τους για τον ΕΝΦΙΑ.

Εάν δεν προχωρήσει αυτή η διαδικασία, δεν θα γίνει καμία επιστροφή φόρου εισοδήματος, σε όσους είχαν πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Φορολογούμενοι 3 ταχυτήτων

Από την επεξεργασία των στοιχείων θα προκύψουν τρεις ταχύτητες φορολογούμενων:

- Όταν ο ΕΝΦΙΑ ισούται με την επιστροφή του φόρου, τότε ο φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις πέντε δόσεις του φόρου ακινήτων

- Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος από την επιστροφή του φόρου, τότε θα πληρωθεί με το σύνολο της επιστροφής και ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τις εναπομείναντες δόσεις.

Άρα, η έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δόσεων που θα εξοφληθεί μέσω της επιστροφής φόρου.

- Εάν ο ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερος από την επιστροφή φόρου, τότε το εναπομείναν ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Οκτώβριο.

Επίσκεψη στις ΔΟΥ

Σημειώνεται ότι για τον συμψηφισμό ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος δεν είναι απαραίτητη η επίσκεψη του φορολογούμενου στην εφορία.

Αυτό χρειάζεται μόνο στις περιπτώσεις ζευγαριών, όπου μόνον το ένα από τα δύο μέρη είναι υπόχρεος ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτήν περίπτωση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οδηγίες αναμένεται να εκδώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.