A- A+
Ανεξάρτητη της παλαιότητας του ακινήτου η έκτακτη εισφορά – Η πλήρης κλίμακα
Χωρίς το συνυπολογισμό της παλαιότητας του ακινήτου θα επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά μέσω της ΔΕΗ, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιβληθεί μόνο σε κατοικίες ή θα αφορά και επαγγελματικούς χώρους.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα Τετάρτη από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο διεξάγονται διαρκείς συσκέψεις για τον προσδιορισμό του τρόπου εφαρμογής της σχετικής απόφασης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για εξοχική κατοικία, κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα γραφεία και τα καταστήματα. Εξάλλου, δεν θα επιβάλλεται εισφορά σε ακίνητα που είναι κλειστά και δεν εκδίδεται ως εκ τούτου λογαριασμός της ΔΕΗ.

Παράλληλα, θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως ανέργους, αναπήρους και πολύτεκνους.

Η κλίμακα της εισφοράς

Το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής ανάλογα με τα κριτήρια που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών:

0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ , 9,5 ευρώ και 10 ευρώ.

Το πρόγραμμα είναι διετές και θα ισχύει για τα έτη 2011 και 2012. Η είσπραξη του φόρου για τη φετινή χρονιά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το Φεβρουάριο του 2012.

Δεν έχει όμως ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα καταβληθεί σε δόσεις. Από την άλλη πλευρά, η εισφορά του 2012 κατά πάσα πιθανότητα θα πληρωθεί σε 6 δόσεις, όσοι και οι λογαριασμοί που εκδίδει η ΔΕΗ.

* Διαβάστε επίσης

Έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα από 0,5 έως 10 ευρώ το τ.μ. ανακοίνωσε η κυβέρνηση