A- A+
Δεν αρκεί η κατοχή POS - Οι επιχειρήσεις πρέπει και να το χρησιμοποιούν - Τροπολογία
Να αποδεικνύουν ότι όντως χρησιμοποιούν το τερματικό αποδοχής καρτών τους κι ότι δεν το έχουν για ...διακοσμητικό, είναι πλέον υποχρεωμένες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σε απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπεται ότι οι υπόχρεοι για να μειώσουν στο μισό το πρόστιμο ή να το αποφύγουν, εφόσον έκαναν εγκαίρως την παραγγελία του POS, θα πρέπει να αποδείξουν ότι όντως το χρησιμοποιούν.

Δηλαδή θα πρέπει να προσκομίσουν αποκόμματα από τις συναλλαγές που έχουν διενεργήσει στο τερματικό.

Η μείωση του προστίμου

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και μειώνεται στο μισό εάν αποδειχθεί η προμήθεια, και πλέον και η χρήση του POS.

Από το πρόστιμο απαλλάσσονται όσοι έχουν παραγγείλει το POS μέχρι και τις 27 Ιουλίου, οπότε και έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί.

Πλέον, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι αρκετή η απόδειξη της παραγγελίας, αλλά θα πρέπει το POS να χρησιμοποιείται.

Η προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όριζε ότι για την μείωση του προστίμου προϋπόθεση ήταν η κατάθεση του πιστοποιητικού της παραγγελίας για την προμήθεια του POS από την τράπεζα.

Τα κόλπα των μικρών

Η απόφαση αυτή έρχεται για να καταπολεμήσει την πρακτική που ακολουθούν πολλές μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να μην κόβουν αποδείξεις.

Συγκεκριμένα, παρ΄ ότι έχουν προμηθευτεί με το POS, επιμένουν στα ...μετρητά και δεν δέχονται κάρτες που τους δίνουν οι πελάτες τους.

Με τον τρόπο αυτό, τα δημόσια Ταμεία χάνουν από τη μη απόδοση του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών που πλέον είναι συνδεδεμένες με το εισόδημα, αλλά και του φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι μικροί του λιανεμπορίου, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσφεύγουν στις ακόλουθες μεθόδους για να μην δέχονται κάρτες. Συγκεκριμένα:

- Επικαλούνται πως ακόμη η τράπεζα δεν τους έχει προμηθεύσει με το POS για το οποίο έχουν αιτηθεί.

- Επικαλούνται βλάβη του τερματικού αποδοχής καρτών

- Υποτίθεται πως βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής POS και περιμένουν τη νέα συσκευή

- Προσφέρουν έκπτωση στον πελάτη εάν πληρώσει με μετρητά.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι ...απτόητοι, που παρ΄ ότι δέχονται πληρωμή με κάρτα, δεν εκδίδουν την αντίστοιχη απόδειξη, ρισκάροντας να πιαστούν στη φάκα της εφορίας, καθώς η συναλλαγή καταγράφεται.

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των ανωτέρω παραβάσεων ορίζονται η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν:

α) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου.

Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου,

β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.

Ποιοι απαλλάσσονται προς ώρας

Η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά δικαιούχους πληρωμής που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές).

Επιπλέον, όσοι υπόχρεοι έχουν υποβάλει αίτημα έως και τις 27/7 και το τερματικό αποδοχής μέσων πληρωμών με κάρτα δεν τους έχει χορηγηθεί για λόγους που ανάγονται στο πιστωτικό ίδρυμα, γεγονός το οποίο βεβαιώνεται εγγράφως, απαλλάσσονται της επιβολής προστίμου.

Όσοι δικαιούχοι πληρωμής προβούν σε έναρξη δραστηριότητας από 27-06-2017 έως 27-07-2017 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης έως και την 27η Αυγούστου 2017.

Τέλος, όσοι δικαιούχοι πληρωμής προβούν σε έναρξη ή σχετική μεταβολή δραστηριότητας μετά την 27η Ιουλίου 2017 έχουν προθεσμία συμμόρφωσης εντός μηνός από την έναρξη τους.