A- A+
Απίστευτο! Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας αλλά χωρίς δικαίωμα αναλήψεων
Με τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα που καταβάλλει τη μισθοδοσία ο εργοδότης τους.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις περιπτώσεις αυτές θα έχουν δικαίωμα ανάληψης μετρητών μόνο από τη μια από τις δυο τράπεζες, εκτός εάν κωδικοί πελάτη (Customer ID) προϋπήρχαν και στις δυο τράπεζες.

Απαγόρευση στα μετρητά

Ο καθορισμός της τράπεζας, από την οποία ο εργαζόμενος θα έχει δικαίωμα ανάληψης μετρητών, βάσει του κωδικού πελάτη (Customer ID), γίνεται με υπεύθυνη δήλωσή του, η οποία κατατίθεται και στις δύο τράπεζες.

Η απαγόρευση αυτή έχει στόχο να μην διπλασιάζεται το ποσό στο οποίο μπορεί να κάνει ανάληψη ο εργαζόμενος, καθώς ο γενικός κανόνας είναι ότι μπορεί να «σηκώσει» έως και 840 ευρώ ανά 15νθήμερο ανά τράπεζα (1.800 μηνιαίας από 1/9/2017).

Αν δινόταν στο εργαζόμενο να κάνει αναλήψεις μετρητών και από τις δύο τράπεζες, τότε θα διπλασιαζόταν το ποσό που θα μπορούσε να «σηκώσει».

Εξάλλου, είναι δυνατή η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας ενός εργοδότη από μια τράπεζα σε άλλη, στην οποία αυτός ήδη τηρεί λογαριασμό, και το, συνεπεία της μεταφοράς αυτής, άνοιγμα λογαριασμών μισθοδοσίας των εργαζόμενων στην τελευταία τράπεζα.