A- A+
Πώς μειώνεται αντί να αυξάνεται το όριο αναλήψεων με τη χαλάρωση των μέτρων!
Το ποσό των 1.800 ευρώ θα μπορούν να «σηκώνουν» από τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα φυσικά και νομικά πρόσωπα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μπορεί εκ πρώτης όψεως τα 1.800 ευρώ να φαίνονται υψηλότερα από τα 1.680 ευρώ (840 ευρώ x 2 εβδομάδες), ωστόσο αν βάλετε «κάτω» τα νούμερα η αλήθεια είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση τα ποσά που μπορεί κάποιος να «σηκώσει» είναι χαμηλότερα.

Η σύγκριση

Με το ισχύον καθεστώς, κάθε καταθέτης μπορεί να κάνει ανάληψη συνολικά 21.840 ευρώ το χρόνο (26 εβδομάδες x 840 ευρώ).

Με το νέο καθεστώς θα μπορεί να κάνει ανάληψη 21.600 ευρώ (12 x 1.800 ευρώ).

Δηλαδή οι ετήσιες αναλήψεις αντί να αυξάνονται με την αλλαγή των capital controls, μειώνονται κατά 240 ευρώ!

Η ενημέρωση από ΕΕΤ

Σε ενημέρωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) αναφέρει ότι η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Δηλαδή, από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 1.800 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.

Έως την 31/8/2017 εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή).

Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα (840) ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.