A- A+
Σωρευτική ανάληψη 1.800 ευρώ το μήνα από 1η Σεπτεμβρίου - Αλλαγές στα capital controls
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ για τη χαλάρωση των capital controls, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων ανάληψη ανά μήνα μετρητών έως 1.800 ευρώ με μία κίνηση.

Συγκεκριμένα, από 1ης Σεπτεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης έως και 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα έναντι 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει σήμερα.

Με την απόφαση αυτή δεν αλλάζει το ημερήσιο όριο αναλήψεων των 60 ευρώ, αλλά δίνεται η δυνατότητα ανάληψής του με μία ή περισσότερες κινήσεις με μία κίνηση για το σύνολο του μήνα.

Δεν μεταφέρεται το όριο

Δηλαδή, την πρώτη εργάσιμη κάθε μήνα, ο καταθέτης θα μπορεί να σηκώσει έως και 1.800 ευρώ. Αν κατά τη διάρκεια του μήνα δεν εξαντληθεί το όριο, τότε δεν μεταφέρεται στον επόμενο μήνα.

Από τις σημαντικές αλλαγές και η δυνατότητα ανοίγματος νέου λογαριασμού από επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν διατηρούν λογαριασμό σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης, αυξάνεται από 30% σε 50% το όριο ανάληψης σε χαρτονομίσματα χρηματικών ποσών που προήλθαν από έμβασμα από το εξωτερικό.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που προβλέπει το ΦΕΚ είναι οι εξής:

- Από τον ερχόμενο μήνα μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα.

- Αυξάνεται στο 50% το ποσοστό εμβάσματος από το εξωτερικό, το οποίο μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή. Αυτό θα ισχύσει για τα κεφάλαια που μεταφέρονται στην Ελλάδα μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι ακόλουθες τροποποιήσεις τέθηκαν σε ισχύ από τις 3/8:

- Επιτρέπεται σε εταιρείες, που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

- Επιτρέπεται από εργαζόμενο το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

- Επιτρέπεται το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες.

- Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικά πρόσωπα προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρούν ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

- Επιτρέπεται το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, για την κατάθεση εγγυήσεων από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία εκποίησης ακινήτου.