A- A+
Άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Τι πρέπει να ξέρετε
Πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη το πρωί ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που προσφέρει κούρεμα δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις όλων των μεγεθών μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης είναι οι οφειλές τους σε Τράπεζες, Ταμεία και Δημόσιο, να ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ έως και τις 31/12/2016.

Επιπλέον, θα πρέπει να χαρακτηριστούν βιώσιμες, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, δηλαδή να έχουν μία κερδοφόρο χρήση τα τελευταία τρία χρόνια.

Οδηγός τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δημοσιοποίησε ένα πλήρη οδηγό για τους κανόνες του παιχνιδιού που τίθενται σε ισχύ από την Πέμπτη 3 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει 28 ερωταπαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι.

Εξόφληση σε 120 δόσεις

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επαγγελματίες κι επιχειρήσεις που είχαν Ανάλογα με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, προβλέπεται «κούρεμα» μέρους του χρέους και αποπληρωμή του εναπομείναντος ποσού σε έως και 120 δόσεις.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη καταβολής της η επιχείρηση θα κινδυνεύει με απώλεια της ρύθμισης.

Στόχος της ρύθμισης που θα προτείνεται θα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ωστόσο, εάν κατά την εξέταση των οικονομικών δεδομένων του οφειλέτη, προκύπτει ότι η δραστηριότητα δεν είναι βιώσιμη, τότε η επιχείρηση θα οδηγείται σε λουκέτο.

Στον αντίποδα, για επιχειρήσεις με χρέη άνω των 50.000 ευρώ οι λύσεις αναδιάρθρωσης που θα προτείνονται θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε οφειλέτη.

Γραφειοκρατία

Σημειώνεται πάντως ότι η αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προϋποθέτει την παροχή αναλυτικής πληροφόρησης για την αξιολόγηση της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες με στόχο να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις, θα προτείνουν στους πελάτες τους γενναία κουρέματα επί τη οφειλής τους, προκειμένου να παρακάμψουν το μηχανισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, δεν διαγράφονται χρέη προς Ταμεία και Δημόσιο.

Ως εκ τούτου, εάν συμφέρει η παράκαμψη του εξωδικαστικού συμβιβασμού, εξαρτάται από το ύψος οφειλών προς το Δημόσιο και το κούρεμα που προτείνει η τράπεζα.