A- A+
Δωρεάν η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο γκισέ από Alpha, Πειραιώς, ΕΤΕ
Έως και 2 ευρώ θα χρεώνουν οι τράπεζες την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ στο γκισέ των καταστημάτων από τον ερχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα τιμολόγια των τραπεζών, μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει την «επιδότηση» της προμήθειας που εισπράττεται για λογαριασμό των φορολογούμενων, η χρήση του γκισέ για αυτές τις πληρωμές θα είναι από τον επόμενο μήνα «τσουχτερή».

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θα χρεώνουν τις πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία τόσο στην περίπτωση που γίνει χρήση καταθετικού λογαριασμού, όσο και όταν επιλεγεί η εξόφληση με μετρητά.

Ωστόσο, οι περισσότερες τράπεζες φαίνεται ότι έδωσαν μία περίοδο χάριτος στους φορολογούμενους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Τι χρεώνει κάθε τράπεζα

Οι αποφάσεις που έχουν λάβει για τις προμήθειες είναι οι εξής:

- Alpha Bank: Από τις 28/8 η τράπεζα θα εισπράττει 1 ευρώ εάν χρεωθεί καταθετικός λογαριασμός.και 2 ευρώ αν πληρωθεί ο φόρος με μετρητά

- Eurobank: Η Τράπεζα χρεώνει ήδη τους συναλλασσόμενους με 1,20 ευρώ αν γίνει χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών

- Εθνική Τράπεζα: Από 1/8 η τράπεζα θα εισπράττει προμήθεια 1 ευρώ αν η εξόφληση του φόρου γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει με μετρητά

- Τράπεζα Πειραιώς: Από τις 21/8 η τράπεζα θα εισπράττει προμήθεια 1,10 ευρώ αν η πληρωμή γίνει με χρέωση λογαριασμού και 1,50 ευρώ αν γίνει χρήση μετρητών

Οι εξαιρέσεις

Από τις προμήθειες για πληρωμή φόρων στο γκισέ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, καθώς οι χρεώσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, εξαιρούνται οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ και Φόρο Εισοδήματος των φυσικών προσώπων, τα οποία είτε είναι άνω των 70 ετών, είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Απαραίτητη προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.