A- A+
Προληπτικό «πάγωμα» αναλήψεων σε προβληματικές τράπεζες εξετάζει η ΕΕ
Μέτρα για την επιβολή προσωρινού αποκλεισμού της πρόσβασης καταθετών στα χρήματά τους, σε περιπτώσεις προβληματικών τραπεζών εξετάζει η ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκό έγγραφο, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τη λήψη μέτρων που θα εμποδίζουν προσωρινά την πρόσβαση των πολιτών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για αναλήψεις ώστε να αποτρέψουν bank runs.

Αναστολή ως 20 ημέρες

Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, οι πληρωμές θα μπορούσαν να ανασταλούν για πέντε εργάσιμες ημέρες και το διάστημα αυτό σε εξαιρετικές περιστάσεις να παραταθεί το πολύ έως τις 20 ημέρες, αναφέρει το έγγραφο.

Με βάση τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιτρέπεται η διήμερη αναστολή ορισμένων πληρωμών των υπό πτώχευση τραπεζών, αλλά το μορατόριουμ δεν περιλαμβάνει τις καταθέσεις.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τη διάσωση τραπεζών οι οποίες είτε επίκειται είτε έχουν μεγάλες πιθανότητες να χρεοκοπήσουν.

Οι φόβοι των τραπεζών

Οι επικριτές της ωστόσο αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη ή ακόμη και να επιταχύνει τις αναλήψεις με το που κυκλοφορήσουν οι πρώτες φήμες ότι μία τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών των καταθετών, το εσθονικό έγγραφο που έχει ημερομηνία 10 Ιουλίου, προτείνει την εισαγωγή ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέπει την ανάληψη «τουλάχιστον ενός περιορισμένου χρηματικού ποσού».

Ωστόσο οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα αποθαρρύνει την αποταμίευση. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θα παροτρύνει τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από μία τράπεζα σε πρώιμο στάδιο», αναφέρει ο Charlie Bannister από την Ευρωπαϊκή Ένωση Χρηματαγορών.

Η εσθονική πρόταση συζητήθηκε στις 13 Ιουλίου, ωστόσο δεν ελήφθη απόφαση, αναφέρει στο Reuters ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο, ενώ θα χρειαστεί έγκριση από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να ληφθεί οποιαδήποτε τελική απόφαση.