A- A+
Έκτακτο! Ανακοινώνεται χαλάρωση των capital controls για τις επιχειρήσεις - Έτοιμη η απόφαση
Θέμα ωρών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης για χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για αυτές τις αλλαγές και έχει αποστείλει την εισήγησή της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τι αλλάζει

Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.

Σύμφωνα με αυτούς, θα διευκολύνεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών από επιχειρήσεις, ακόμη κι αν δεν έχουν κωδικό πελάτη σε κάποια τράπεζα.

Επιπλέον, αναμένεται αύξηση των ορίων για την εκτέλεση εισαγωγών χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών.

Τα όρια για ιδιώτες

Από την άλλη πλευρά, καμία αλλαγή δεν θα γίνει προς το παρόν για τους ιδιώτες.

Οι τράπεζες έχουν ζητήσει την αύξηση του ορίου αναλήψεων των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες στα 1.000 ευρώ και τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης κάθε μήνα.

Ωστόσο, οι εποπτικές αρχές θεωρούν ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για να προχωρήσει μία τέτοια αλλαγή, φοβούμενες το ενδεχόμενο μίας οπισθοδρόμησης σε περίπτωση που το κλίμα στραβώσει.

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί προς τα τέλη του 2017 - αρχές 2018.