A- A+
Επέστρεψαν κι άλλες καταθέσεις τον Ιούνιο - Εισροές 700 εκατ. ευρώ από φυσικά πρόσωπα
Νέα άνοδο, για δεύτερο συνεχή μήνα, σημείωσαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Ιούνιο, λόγω εισροών νέου χρήματος στο σύστημα.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που καθησύχασε τους αποταμιευτές, η αυξανόμενη χρήση χρεωστικών καρτών για τις καθημερινές αγορές, αλλά και η άνοδος του τουριστικού ρεύματος, συνέβαλλαν καθοριστικά για αυτό το αποτέλεσμα.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι τον Ιούνιο δεν υπήρχαν φορολογικές υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά.

Εισροές από εξωτερικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιούνιο τα υπόλοιπα των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 699 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, διαμορφούμενα στα 99,52 δισ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκε αύξηση των υπολοίπων σε προϊόντα ανοιχτής ζήτησης, Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς, η οποία έφτασε τα 767 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των εισροών χαρτονομισμάτων και της επιστροφής αποταμιεύσεων που ήταν παρκαρισμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Μικρότερη συμβολή στην αύξηση των μεγεθών είχαν οι εισροές καταθέσεων από λογαριασμούς του εξωτερικού.

Στον αντίποδα, οριακή μεταβολή (πτώση 68 εκατ. ευρώ) σημείωσαν τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Άνοδος στις επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, πολύ θετικός ήταν ο Ιούνιος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 937 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο, στα 18,35 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό επτά μηνών.

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των ακόλουθων παραγόντων:

- Αύξηση τουριστικών εσόδων

- Αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών από τους καταναλωτές

- Ανάκαμψη της αγοράς μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Συνολικά, μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά αύξησαν τα υπόλοιπά τους στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο κατά 1,63 δισ. ευρώ.

Πλέον, από την αρχή του χρόνου οι εκροές έχουν περιοριστεί στα 784 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι τον Ιούλιο η αγορά των καταθέσεων θα ισορροπήσει στα επίπεδα που βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2016.