A- A+
Επιτόκια έως 1,50% στο νέο χρήμα προσφέρουν οι τράπεζες - Εισροές από εξωτερικό
Όξυνση του ανταγωνισμού στις προθεσμιακές καταθέσεις που απευθύνονται σε όσους έχουν χρήματα εκτός Ελλάδος καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη μείωση των κινδύνων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πελάτες με υπόλοιπα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό και σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων έχουν αρχίσει να τα επαναπατρίζουν.

Δέλεαρ με το επιτόκιο

Οι τράπεζες για να τους δελεάσουν προσφέρουν επιτόκια έως και 50% υψηλότερα σε σχέση με τα τυποποιημένα προγράμματα που διαθέτουν στην αγορά.

Έτσι, ενώ οι αποδόσεις για το νέο χρήμα στα προϊόντα ραφιού κινούνται στην περιοχή του 1%, για πελάτες με υπόλοιπα τουλάχιστον 100.000 ευρώ προσφέρονται υψηλά premium.

Υπάρχουν περιπτώσεις καταθετών που τις προηγούμενες ημέρες πέτυχαν επιτόκια που σε ετησιοποιημένη βάση έφτασαν ακόμη και το 1,60% σε προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών.

Στον αντίποδα, οι αποδόσεις για το παλαιό χρήμα, για τις καταθέσεις δηλαδή που είναι εγκλωβισμένες στο σύστημα λόγω capital controls είναι σαφώς χαμηλότερες και δεν ξεπερνούν στους συστημικούς ομίλους το 0,60%.