A- A+
Έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα από 0,5 έως 10 ευρώ το τ.μ. ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Μέσω της ΔΕΗ θα εισπραχθεί ως και το Φεβρουάριο η νέα έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα κυμαίνεται από 0,5 - 10€ ανά τ.μ. ανάλογα με τις αντικειμενικές τιμές της κάθε περιοχής.

Η τελική ρύθμιση για το τέλος ακινήτων ΕΔΩ
ΠΙΝΑΚΕΣ - ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα για την επιβολή νέας φορολογίας σε όλη τη δομημένη ακίνητη περιουσία.

Το πρόγραμμα της νέας φορολόγησης είναι διετές, θα ισχύσει τόσο για κατοικίες όσο και για χώρους επαγγελματικής στέγης και θα αφορά τα έτη 2011 και 2012.

Η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά τ.μ. θα ανέλθει στα 4 ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το μέτρο να είναι δίκαιο και η επιβάρυνση ανάλογη των εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Για το λόγο αυτό το ύψος της εισφοράς θα διαμορφώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το ύψος της εισφοράς

Στις φθηνότερες περιοχές το κόστος θα ανέρχεται σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και στις ακριβές μπορεί να φτάνει έως και 10 ευρώ ανά τ.μ.

Η είσπραξη του φόρου θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το Φεβρουάριο του 2012 για τις εισφορές του 2011. Η εισφορά του 2012 θα καταβληθεί σε δόσεις.

Επιπλέον θα ληφθεί ειδική μέριμνα για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως ανέργους, αναπήρους και πολύτεκνους.

Οι επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή της νέας εισφοράς αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη.

«Αδυνατούμε να εισπράξουμε τους φόρους»

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την αδυναμία της κρατικής μηχανής να εισπράξει τους φόρους και να πατάξει τη φοροδιαφυγή και ζήτησε από την κοινωνία να συστρατευτεί στην προσπάθεια που γίνεται για αντιμετωπιστεί η τρέχουσα δύσκολη συγκυρία.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εφόσον εισπραχθεί η έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων, η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το πρωτογενές της έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, ενώ το 2012 θα υπάρξει πλεόνασμα της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Κόβεται κι άλλος μισθός

Ο κ. Βενιζέλος έκανε άνοιγμα και στον εφοπλιστικό κόσμο και προανήγγειλε επαφές το επόμενο διάστημα, ώστε να καταστρωθεί ένα πλάνο για την αξιοποίηση του πλούτου που υπάρχει στον κλάδο για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα περικοπεί άλλος ένας μισθός από όλους τους μετακλητούς υπαλλήλους και δημόσιους λειτουργούς, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους βουλευτές και τους αντιπεριφερειάρχες έως και τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.