A- A+
Φήμες για χρεοκοπία – Διαψεύδει η κυβέρνηση – Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις
Απώλειες για μετοχές και ευρώ μετά από δημοσίευμα περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας και προετοιμασίας των Γερμανών για haircut στα ομόλογα. Νέο κύμα διαρροών στις καταθέσεις φοβούνται οι τραπεζίτες.

Πάνω που όλοι μιλούσαν για επαναφορά κλίματος ηρεμίας στα γκισέ, οι τράπεζες φοβούνται για ένα νέο κύμα απωλειών στις καταθέσεις, μετά από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg περί επικείμενης χρεοκοπίας.

Στα χρηματιστήρια επικράτησε κλίμα πανικού την Παρασκευή με τους δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη να σημειώνουν απώλειες από 2% έως και άνω του 4% και το ευρώ να καταγράφει βουτιά κάτω από το επίπεδο του 1,37.

Bloomberg: Χρεοκοπείτε το σαββατοκύριακο

Το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, έκανε λόγο περί ανακοίνωσης ενός μεγάλου «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει για το λόγο αυτό πακέτο στήριξης για τις τράπεζες της χώρας που κατέχουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους.

Άμεση ήταν η διάψευση της είδησης τόσο από τη γερμανική πλευρά, όσο και από τον Έλληνα υπουργό Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «οργανωμένη σπέκουλα κατά του ευρώ από το Bloomberg».

Ετοιμάζονται για νέες διαρροές

Οι τράπεζες ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέων εκροών στις καταθέσεις από Δευτέρα, όταν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, από αποταμιευτές που θα θέλουν να σώσουν τα χρήματά τους από την υποτιθέμενη επιστροφή της χώρας στη δραχμή ή από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ήδη δώσει αναλυτικές οδηγίες στο δίκτυό τους για το πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες περί τα 1,5 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκε η εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα.

Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις

Το Moneyonline.gr έχει κατ΄ επανάληψη τοποθετηθεί επί του θέματος, τονίζοντας ότι ο χειρότερος σύμβουλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προστατεύεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και από όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στο θέμα της ρευστότητας τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά, παρά τις ζημιές που κατέγραψαν στο β΄ τρίμηνο του 2011 λόγω της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων που κατέχουν, διατηρούν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα, έχουν δρομολογήσει διαδικασίες για επιπλέον ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους , ενώ ως «μαξιλάρι» ασφαλείας λειτουργεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να στηρίξει το σύστημα με 30 δισ. ευρώ.