A- A+
Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους ...ξέχασαν να υποβάλλουν δήλωση
Με πρόστιμο 100 ευρώ υποβάλλονται από εδώ και στο εξής οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς πέρασε η τελική προθεσμία κατάθεσής τους την περασμένη Παρασκευή.

Επιπλέον, οι εκπρόθεσμοι θα πρέπει να θεωρούν χαμένο το αφορολόγητο όριό τους, σε περίπτωση που είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, καθώς δεν δικαιούνται πλέον την έκπτωση επί του φόρου.

Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που προκύπτει με ποσοστό 0,73%.

Πώς υπολογίζεται το πέναλτι

Το ποσοστό αυτό χρεώνεται για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης της μη υποβολής δήλωσης ή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προκύπτουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται μόνο με 100 ευρώ πρόστιμο.

Σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού το πρόστιμο συμψηφίζεται με την επιστροφή φόρου μειώνοντάς την, μηδενίζοντάς την ή μετατρέποντάς την σε χρεωστικό υπόλοιπο.

Στις 31/7 η πρώτη δόση

Πλέον, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους λίγες ημέρες για να εξοφλήσουν την πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων, με τη σχετική προθεσμία να λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 31/7.

Για όσους θέλουν να «σπάσουν» σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη την πρώτη δόση έχουν τρεις επιλογές:

- Να την εξοφλήσουν με πιστωτική κάρτα σε έως και 12 άτοκες δόσεις

- Να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης της εφορίας και να την πληρώσουν σε έως και 12 έντοκες δόσεις

Δύο ειδών ρυθμίσεις

Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη
  • Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις