A- A+
Κόψιμο αιτήσεων και αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά στο β΄ τρίμηνο του 2017
Ελαφρά αυξημένη ήταν η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο β΄ τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, από το ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών, προκύπτει ότι την ίδια περίοδο υπήρξε αυστηροποίηση των πιστοδοτικών κριτηρίων, καθώς καταγράφηκε αύξηση των αιτήσεων που απορρίφθηκαν.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με την ενεργοποίηση της ζήτησης για ακίνητα εμπορικά για βραχυπρόθεσμη ρύθμιση, τύπου Airbnb.

Οι τράπεζες όμως δεν είναι ακόμη έτοιμες να προσφέρουν χρηματοδοτικές λύσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εξ ου και ο μεγάλος βαθμός απόρριψης των αιτημάτων.

Όλες οι κατηγορίες δανείων

Στις υπόλοιπες κατηγορίες πίστης ζήτηση και πιστοδοτικά κριτήρια παρέμειναν αμετάβλητα. Συγκεκριμένα:

Το β΄ τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2017.

Αμετάβλητη παρέμεινε και η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, ενώ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Το β΄ τρίμηνο του 2017, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

Τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2017.

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, το β΄ τρίμηνο του 2017.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.