A- A+
Στο -13% θα έφτανε η ύφεση στην Ελλάδα χωρίς τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ
Στο 1,50% - 2% εκτίμησε η Eurobank EFG την επίπτωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κάθε μείωσης του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης κατά 5%. Εφιαλτικά σενάρια αν δε στηρίζονταν οι τράπεζες από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που διενήργησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας, εάν τους προηγούμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες αφήνονταν στη τύχη τους και δεν χρηματοδοτούνταν από την ΕΚΤ, η ύφεση στην Ελλάδα θα ήταν μεγαλύτερη κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Δηλαδή, το ΑΕΠ θα «έτρεχε» με ρυθμούς μείωσης της τάξης του 13%, σχεδόν διπλάσιους σε σχέση με τους σημερινούς.

Στα 48 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων

Η Eurobank τονίζει ότι η αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα υφιστάμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παρά τις εκροές καταθέσεων (συνολικά 48 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2010).

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστηρίξει την οικονομία της χώρας κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, παρά τις σοβαρές δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να αποφευχθεί μια πιστωτική κρίση (credit crunch), δεδομένου ότι οι τράπεζες υπέφεραν από εκροή καταθέσεων λόγω της κλιμάκωσης της δημοσιονομικής κρίσης και της ανησυχίας για άτακτη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Πώς θα βγούμε από την κρίση

Η Eurobank υπογραμμίζει ότι η επίδραση που θα έχει η απομόχλευση του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία εξαρτάται και από την ταχύτητα και από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει.

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια ομαλή απομόχλευση είναι κατά την άποψη μας η συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ.

«Είναι προφανές ότι μια εξαναγκαστική απομόχλευση πιθανόν να προκαλέσει βεβιασμένη πώληση επικερδών αξιογράφων του ενεργητικού και απότομη μείωση των πιστώσεων (credit crunch), επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση» αναφέρει η μελέτη της Eurobank.

«Πιστεύουμε ότι, μακροπρόθεσμα, η μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών για ρευστότητα από την ΕΚΤ μπορεί να επιτευχθεί με τη σταδιακή επάνοδο της εμπιστοσύνης των καταθετών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα» τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έχουν επιδράσει οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 21 Ιουλίου, καθώς διαφαίνεται κάποια αναστροφή του κύματος εκροών στις καταθέσεις.

Η σταδιακή επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος θα ενισχύσει τη χρηματοδοτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών, επιτρέποντας μια ομαλή απεξάρτηση από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.