A- A+
Ανάκαμψη των καταθέσεων δείχνει η μείωση του ELA κατά 2 δισ. ευρώ - Τι ρόλο έπαιξε το ράλι στα ομόλογα
Ανάκαμψη των καταθέσεων δείχνει η μείωση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος ELA.

Στις 5 Ιουλίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 41,6 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι λόγοι της υποχώρησης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 2,0 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ρόλο στη μείωση αυτή έχει παίξει η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία επιτρέπει την άντληση περισσότερης ρευστότητας απευθείας από την ΕΚΤ, η οποία αντικαθιστά τη χρηματοδότηση από τον ακριβότερο ELA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις στο διετές και στο δεκαετές ομόλογο έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 8 ετών, μετά την άνοδο των τιμών τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ιούνιος αναμένεται να κλείσει σε θετικό έδαφος για τις καταθέσεις, ενώ μεγάλη συμβολή σε αυτήν την πορεία αναμένεται να έχουν τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία θα αποτυπωθούν στα υπόλοιπα που διατηρούν οι επιχειρήσεις στο σύστημα.