A- A+
Πτώση στα προθεσμιακά επιτόκια το Μάιο - Οριακή άνοδος στα μακροπρόθεσμα προϊόντα
Πτώση της τάξης των 4 μονάδων βάσης σημείωσαν το Μάιο τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος, διαμορφούμενα στο 0,64%.

Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε μετά τις συντονισμένες περικοπές επιτοκίων που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν και τις 20 μονάδες βάσης, στις οποίες προχώρησαν όλοι οι συστημικοί όμιλοι.

Σε σχέση με τα τέλη του 2016 η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες βάσης, ενώ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα η πτώση φτάνει τις 21 μονάδες βάσης (Μάιος 2016: 0,85%).

Η πλήρης προσαρμογή των επιτοκίων μετά τις τελευταίες μειώσεις από τις τράπεζες αναμένεται να αποτυπωθεί στα στατιστικά στοιχεία του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του οποίου συνάφθηκαν νέες προθεσμιακές καταθέσεις με τις νέες αναπροσαρμοσμένες αποδόσεις.

Έρχονται νέες περικοπές

Οι τράπεζες σε αυτή τη φάση, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συστήνουν στους πελάτες τους να κλειδώσουν τα χρήματά τους με τα ισχύοντα επιτόκια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Κι αυτό διότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξει και νέα περικοπή στις αποδόσεις, με στόχο το μέσο επιτόκιο που πληρώνουν στους καταθέτες να υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,50% από 0,65% σήμερα, που ισχύει στο σύνολο των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Άλλωστε, η πλειονότητα των προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων χωρίς ποινή, την ημερομηνία καταβολής των τόκων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που επιλεγεί μία άλλη στιγμή για λήξη της προθεσμιακής, το μόνο που χάνει ο καταθέτες είναι τους τόκους της περιόδου εκτοκισμού που δεν ολοκληρώθηκε.

Τοποθετήσεις 9,5 δισ. ευρώ

Το Μάιο σημειώθηκε αύξηση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν με διάρκεια έως και 1 έτος, οι οποίες έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, πολύ μικρά είναι τα νούμερα στα προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας, όπου τοποθετήθηκαν μόλις 84 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 0,69% από 0,67% τον Απρίλιο.

Οι τράπεζες πάντως δεν αποκλείουν το επόμενο διάστημα να υπάρξει αύξηση των τοποθετήσεων σε καταθέσεις 15 ή 24 μηνών.