A- A+
Επιβαρύνσεις ως 10% στα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν το Δεκέμβριο
Αυξήσεις που μπορεί να φτάνουν έως και το 10% είναι πιθανό να επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ΙΧ μέσω των τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Η βασικότερη αλλαγή που πιθανό να εφαρμοστεί σχετίζεται με την εισαγωγή του κριτηρίου των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από το 2007 ή 2008.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο θα επιδιώξει να κάνει δικαιότερη την επιβάρυνση που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν πριν από το Νοέμβριο του 2010, για τα οποία τα τέλη είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα νεότερα, ακόμη και για οχήματα ίδιου κυβισμού.

Αύξηση κλιμακίων

Επιπλέον, στις αλλαγές που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται η αύξηση των κλιμακίων με βάση τον κυβισμό ή τις εκπομπές ρύπων.

Στόχος είναι να υπάρξουν διορθώσεις που θα καταστούν το σύστημα υπολογισμού των τελών δικαιότερο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα τέλη ανάμεσα σε οχήματα με διαφορά λίγων κυβικών εκατοστών.

Βέβαια, με δεδομένο ότι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αλλάξουν, οι ελαφρύνσεις για κάποιους θα σημάνουν επιβαρύνσεις για κάποιους άλλους.

Στο στόχαστρο τα diesel

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν τα τέλη που πληρώνουν τα νεότερα αυτοκίνητα, με την μείωση του ορίου εκπομπών ρύπων που εξασφαλίζει απαλλαγή από την επιβάρυνση.

Εκτιμάται ότι κάποιοι θα δουν μία αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας που θα φτάσει το 10%,

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέουν ότι επίκεινται σημαντικές αλλαγές στο ισχύουν σύστημα και στο τέλος οι τροποποιήσεις είναι ελάχιστες.

Γι΄ αυτό ρίξτε μία ματιά στο τι ίσχυε πέρυσι.

1. Οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως και τις 31/10/2010

2. Οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά το Νοέμβριο του 2010

Για αυτοκίνητα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα η πρώτη κλίμακα στην οποία επιβάλλονται μηδενικά τέλη διαμορφώνεται στα 90 γρ. διοξειδίου.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας τα οποία κυμαίνονται από 0,9 ευρώ ανά γραμμάριο CO2 έως 3,72 ευρώ.