A- A+
Αν γίνει 4η ανακεφαλαιοποίηση δύσκολα θα συμμετάσχουν ιδιώτες - Ο κίνδυνος κουρέματος
Το ενδεχόμενο μίας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες ξορκίζουν οι διοικήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα βρεθεί επενδυτής ούτε για ...δείγμα.

Τις εκτιμήσεις του για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου γύρου αυξήσεων κεφαλαίου από το ξέσπασμα της κρίσης διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Π. Θωμόπουλος σε ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist.

Όπως είπε, εάν γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών είναι τραπεζών, είναι πολύ δύσκολο να συμμετάσχουν σε αυτές ξανά ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι στις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank και στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις η συμμετοχή των μετόχων ήταν σημαντική, ενώ στη Eurobank καλύφθηκαν πλήρως οι δύο τελευταίες.

Τι θα γίνει αν...

Κατ΄ αρχήν για να μιλήσουμε για νέες αυξήσεις κεφαλαίου, θα πρέπει να προκύψουν αρνητικά αποτελέσματα από τα stress tests του 2018.

Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι εάν o στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 10% επιτευχθεί φέτος, ο κίνδυνος για μία νέα ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος είναι μικρός.

Ωστόσο, με κάθε ευκαιρία τονίζουν πως οι επιδόσεις στη διαχείριση των επισφαλειών θα πρέπει να στηριχθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση των χρεών και όχι στις διαγραφές δανείων.

Οι έλεγχοι της ΕΚΤ

Δηλαδή θα πρέπει να «περπατήσουν» οι ρυθμίσεις και να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί και οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αξιολογήσει και με ποιοτικά κριτήρια τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Δεν μπορεί η οικονομία να σέρνεται για πολύ καιρό ακόμη, όπως συμβαίνει την τελευταία διετία» σημειώνουν σε συνομιλητές τους.

Το κακό σενάριο

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιβεβαιωθεί η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ με ρυθμούς της τάξης του 2% - 3% τα επόμενα τρίμηνα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και η μείωση των προβληματικών δανείων δε θα φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, όλα είναι ανοιχτά. Ακόμη και η επιβολή νέων αυξήσεων κεφαλαίου το 2018, στη βάση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Πάντως και σε αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει ανησυχία για «κούρεμα» των καταθέσεων, καθώς για να προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει το μακροοικονομικό περιβάλλον να επιδεινωθεί σημαντικά.

Βέβαια, με μία αποτυχία στα stress tests, η επιστροφή στην κανονικότητα και η άρση των capital controls θα απομακρυνθούν σημαντικά.