A- A+
Ανοδική τάση στις προθεσμιακές καταθέσεις - Δέλεαρ τα υψηλότερα επιτόκια για νέο χρήμα
Τάσεις επανάκαμψης των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη συμφωνία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την άνοδο των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων κατά 133 εκατ. ευρώ το Μάιο, η αύξηση των σχετικών υπολοίπων συνεχίζεται και τον Ιούνιο.

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως του επαναπατρισμού καταθέσεων στο σύστημα, από μετρητά και από αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Διπλάσια επιτόκια

Οι τράπεζες προσφέρουν διπλάσια επιτόκια στο νέο χρήμα σε σχέση με τις αποδόσεις που δίνουν στις εγκλωβισμένες λόγω capital controls καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για διάρκεια από 3 έως 12 μήνες φτάνει το 1%, ενώ έξτρα κίνητρο προσφέρεται και μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης των καρτών μέσω των οποίων ανταμείβονται οι καταθέτες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποταμιευτές δεν διστάζουν να «κλειδώσουν» ένα υψηλό επιτόκιο, καθώς τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη που θα προκαλούσε αύξηση της αβεβαιότητας και του ρίσκου.