A- A+
Στο στόχαστρο των τραπεζών καταθέσεις 15 δισ. ευρώ - Πού βρίσκονται σήμερα
Τις καταθέσεις που βρίσκονται σε θυρίδες / κρυψώνες κι αυτές που έχουν μετατραπεί σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, στοχεύουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν ξεκινήσει τρις πρώτες κρούσεις σε πελάτες τους που έχουν αποσύρει χρήματα από το 2015 έως και σήμερα, λόγω του ...ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ effect, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Πού βρίσκονται 15 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι περί τα 9 δισ. ευρώ βρίσκονται σε φυσική μορφή εντός Ελλάδος, από καταθέτες που προτιμούν την ασφάλεια της τραπεζικής θυρίδας ή του ...στρώματός τους.

Από την άλλη πλευρά, περί τα 6 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία αποκτήθηκαν μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου του 2015, πριν την επιβολή των capital controls.

Οι τράπεζες θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να πείσουν τους πελάτες τους ότι μπορούν να αισθανθούν πιο ασφαλείς μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.

Χωρίς capital controls

Ένα ακόμη επιχείρημα είναι ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γυρίσουν τα χρήματα εκεί που βρίσκονταν.

Κι αυτό διότι οι καταθέσεις χαρτονομισμάτων μπορούν να αναληφθούν στο 100%, ενώ χρήματα που προέρχονται από αμοιβαία κεφάλαια διατηρούν το σχετικό επενδυτικό δικαίωμα.

Ένα ακόμη δέλεαρ είναι τα υψηλότερα, διπλάσια σε σχέση με αυτά που ισχύουν για το παλαιό χρήμα, επιτόκια, τα οποία φτάνουν στο 1% για προθεσμιακή κατάθεση 3 έως 12 μηνών.