A- A+
Login με βιομετρικά στοιχεία προτιμούν οι πελάτες των τραπεζών - Οι υπηρεσίες στην Ελλάδα
Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών – 93% - προτιμά τη χρήση biometrics από τη χρήση κωδικών πρόσβασης (passwords), για την είσοδο σε τραπεζικά apps.

Αυτό προκύπτει από έρευνα με τίτλο «Mobile Biometrics in Financial Services: A Five Factor Framework» που διενήργησαν η Mastercard και το Τμήμα Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Department of Computer Science).

Δεν θέλουν passwords

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών – 93% - προτιμά τη χρήση biometrics από τη χρήση κωδικών πρόσβασης (passwords), για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους σε πληρωμές αλλά και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η χρήση biometrics (όπως το δακτυλικό αποτύπωμα ή η ίριδα του ματιού) εξαλείφει ουσιαστικά την όποια προσπάθεια του χρήστη για να θυμάται τον κωδικό πρόσβασής του.

Ωστόσο, ενώ το 92% των επαγγελματιών του τραπεζικού κλάδου επιθυμούν την υιοθέτηση της βιομετρικής τεχνολογίας, μόνο το 36% εξ’ αυτών αισθάνονται ότι διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία για την επιτυχή εφαρμογή της.

Η τεχνολογία στην Ελλάδα

Πλέον, οι περισσότερες συναλλαγές, όπως μεταφορές υπολοίπων, πληρωμές λογαριασμών, αλλά και η ενημέρωση για τα προϊόντα που διατηρεί κάθε πελάτης, είναι διαθέσιμες και μέσω του m-banking.

Με στόχο τη διάδοση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να εισέλθει στο λογαριασμό είτε με την πληκτρολόγηση ενός 4ψήφιου κωδικού ή με τη χρήση του δακτυλικού του αποτυπώματος.

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η χρονοβόρος διαδικασία πληκτρολόγησης των μακροσκελών στοιχείων εισόδου (username, password).

Μπαίνουν για να χαζέψουν

Μάλιστα, όπως μας λένε από τις τράπεζες, το ποσοστό των πελατών τους που καθημερινά εισέρχεται στο m-banking χωρίς να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή, απλά και μόνο για να ...χαζέψει, αυξάνεται συνεχώς.

Η εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες μέσω της νέας τεχνολογίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση αυτής της τάσης.

Επιπλέον, μέσω ειδικών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα είναι δυνατή η αποστολή χρημάτων χωρίς κανένα κόστος, με τη χρήση επαφών του κινητού τηλεφώνου.

Η πρόσβαση σε κάθε τράπεζα

Αναλυτικότερα, κάθε τράπεζα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες στους συνδρομητές της:

* Η Alpha Bank προσφέρει απλοποιημένη διαδικασία εισόδου στο m-banking της.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός 4ψήφιου κωδικού (PIN) ή δαχτυλικού αποτυπώματος στις συσκευές που το υποστηρίζουν.

Επιπλέον, στις καινοτομίες της εφαρμογής περιλαμβάνεται η δυνατότητα Alpha Quick Transfer για γρήγορη μεταφορά ποσών έως 50 ευρώ ανά συναλλαγή.

Η αποστολή των χρημάτων γίνεται από και προς τις επαφές του τηλεφώνου με χρήση αριθμού κινητού τηλεφώνου ή e-mail.

Κατεβάστε την εφαρμογή


* Η Eurobank μέσω του m-banking δίνει τη δυνατότητα εισόδου σε όλες τις υπηρεσίες της με ένα 4ψήφιο pin ή με touch ID εάν το υποστηρίζει το κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

Επίσης, για συσκευές της Apple με λειτουργικό iOS και συσκευή που υποστηρίζει την αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος, γίνεται επίσης η είσοδος στην υπηρεσία.

Επιπλέον, παρέχει την υπηρεσία PAF – PAY A FRIEND, μέσω της οποίας μπορείτε να στείλετε χρήματα πιο εύκολα από ποτέ, χωρίς τον αριθμό λογαριασμού του παραλήπτη.

Αρκεί να έχετε τον αριθμό του κινητού του, ή το e-mail του, ανεξάρτητα από το αν είναι πελάτης της Eurobank ή όχι.

Μπορείτε ακόμη και να στείλετε χρήματα μέσω Facebook, εφόσον ο παραλήπτης είναι φίλος σας και χρήστης της υπηρεσίας.

Το ημερήσιο όρο αποστολής χρημάτων ανέρχεται σε 200 ευρώ την ημέρα, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.


Κατεβάστε την εφαρμογή

* Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει την εφαρμογή i-bank app, στην οποία μπορούν να εισέλθουν οι χρήστες είτε χρησιμοποιώντας 4ψήφιο PIN ή το δακτυλικό τους αποτύπωμα, εάν το υποστηρίζει η συσκευή τους.

Με άλλη εφαρμογή, το i-bank pay, η τράπεζα προσφέρει δυνατότητες μεταφοράς χρημάτων ή πληρωμής αγορές σε φυσικά καταστήματα, με πολύ εύκολο τρόπο.

Συγκεκριμένα, για να στείλετε ή να λάβετε χρήματα, θα πρέπει ο φίλος σας να είναι κι εκείνος χρήστης του i-bank Internet Banking ή κάτοχος Prepaid κάρτας VISA Εθνικής και να έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή i-bank Pay:

Στην εφαρμογή i-bank Pay βλέπετε τους φίλους σας με το ονοματεπώνυμο και το κινητό τηλέφωνο που είναι αποθηκευμένοι στις επαφές σας.

Επιλέγετε «Αίτημα», για να ζητήσετε χρήματα από οποιονδήποτε χρήστη i-bank Pay που είναι φίλος σας στο Facebook ή βρίσκεται ανάμεσα στις τηλεφωνικές σας επαφές.

Επιλέγετε τον φίλο σας, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να στείλετε και την αιτιολογία και πατώντας «Αποστολή» η εφαρμογή στέλνει τα χρήματα άμεσα στο λογαριασμό του.

Επιπλέον, μπορείτε να διενεργείτε πληρωμές σε εμπόρους/επιχειρήσεις με τρεις τρόπους:

1. Στο κινητό/tablet του εμπόρου

2. Στο i-bank POS του εμπόρου

3. Στην ειδική συσκευή i-bank Connector του εμπόρου

Κατεβάστε την εφαρμογή i-bank

Κατεβάστε την εφαρμογή i-bank pay


* Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει την υπηρεσία winbank mobile banking.

Η σύνδεση στο winbank mobile banking App μπορεί να γίνει με τους κωδικούς winbank (Username & Password) ή με το quick login - PIN 4ψηφίων - για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης με one touch (Touch ID /fingerprint scanner) εάν έχετε συσκευή που διαθέτει σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος.

Κατεβάστε την εφαρμογή