A- A+
Χωρίζουν για να πληρώνουν λιγότερους φόρους - Αυξάνονται τα «εικονικά» διαζύγια
Σε διαζύγιο για ...φορολογικούς λόγους οδηγούνται αρκετά παντρεμένα ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, διότι η εφορία τους αντιμετωπίζει πιο ευνοϊκά!

Μάλιστα, τα διαζύγια θα γίνουν ακόμη πιο εύκολα από εδώ και στο εξής, καθώς το μόνο που θα χρειάζεται να είναι μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, με κόστος σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη προωθηθεί στη Βουλή, καθιερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα διαζύγια ...εξπρές.

Γιατί συμφέρει το διαζύγιο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το διαζύγιο προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η προστασία των ακινήτων από τον πλειστηριασμό, η παροχή σειράς επιδομάτων –τέκνων, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα– αλλά και οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μέσω των κοινωνικών τιμολογίων.

Με την πρόσφατη αλλαγή του συνταξιοδοτικού νόμου αλλά και με τη σύνδεση πλήθους κοινωνικών παροχών αλλά και μέτρων κοινωνικής προστασίας με το οικογενειακό εισόδημα, η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει ακόμη πιο... ελκυστικό το εικονικό διαζύγιο.

Ενα κίνητρο υπήρχε –η εξασφάλιση μιας σύνταξης χηρείας σε περίπτωση θανάτου– για τη διατήρηση του γάμου και αυτό ουσιαστικά «αδυνάτισε» μετά την αφαίρεση του δικαιώματος για χορήγηση σύνταξης στις συζύγους κάτω των 55 ετών.

Ο μόνος ουσιαστικός οικονομικός λόγος να παραμένει κανείς παντρεμένος στα αρχεία της εφορίας και των υπόλοιπων υπηρεσιών του Δημοσίου είναι η καταπολέμηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Τα 4 πλεονεκτήματα

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο βασικός λόγος που καθιστά δελεαστικό το εικονικό διαζύγιο είναι η συνεχής «αναβάθμιση» της αξίας του «κενού» εκκαθαριστικού σημειώματος.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα επιδόματα και παροχές έχουν συνδεθεί με το οικογενειακό εισόδημα, η διάσπαση των συνολικών αποδοχών του ζευγαριού σε δύο δηλώσεις μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά συμφέρουσα για τους ακόλουθους λόγους:

1. Προστασία α΄ κατοικίας

Ο νόμος Κατσέλη, μετά την τροποποίηση που έγινε στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης, προστατεύει μόνο την κύρια κατοικία του δανειολήπτη εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ετσι, η κατοικία της συζύγου μπορεί να μην προστατεύεται για όσο διάστημα το ζευγάρι παραμένει παντρεμένο εμφανίζοντας εισόδημα 30.000 ευρώ.

Μετά το διαζύγιο όμως, εφόσον η σύζυγος εμφανιστεί με χαμηλό εισόδημα της τάξεως των 5.000 - 6.000 ευρώ, έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει μια καλύτερη απόφαση.

Η συγκεκριμένη «πολιτική» έχει γίνει κοινός τόπος πλέον και βασικό θέμα συζήτησης στα δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν υποθέσεις προσφυγής δανειοληπτών στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας της κύριας κατοικίας.

Πολλές φορές μάλιστα, το εικονικό διαζύγιο προβάλλεται και ως λύση για την προστασία όχι ενός αλλά δύο ακινήτων (καθένα εκ των οποίων θα εμφανιστεί μετά το εικονικό διαζύγιο ως κύρια κατοικία του κάθε συζύγου).

2. Επιδόματα

Με το οικογενειακό εισόδημα συνδέεται το επίδομα τέκνων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και σειρά επιδομάτων που προγραμματίζεται να δοθούν από το 2019 σε περίπτωση που δημιουργηθούν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το «καλό πακέτο» του 2019.

Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει και τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για τους έχοντες χαμηλό εισόδημα, καθώς και τη χορήγηση επιδόματος στέγασης (έως και 100 ευρώ τον μήνα ή 1.200 ευρώ τον χρόνο για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια) αλλά και την αύξηση του επιδόματος τέκνων ακόμη και στα 150 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν δύο παιδιά (από 80 ευρώ που είναι σήμερα για όσους δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα).

3. Έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Στον ΕΝΦΙΑ, εξασφαλίζεται έκπτωση 50% για όσους δηλώνουν εισόδημα έως και 9.000 ευρώ.

Σε περίπτωση γάμου, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο ή τον σύζυγο και για κάθε μέλος της οικογένειας, ενώ η οικογενειακή περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον ανύπαντρο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τα 200.000 ευρώ για όποιον έχει ένα ή περισσότερα παιδιά.

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση διαζυγίου, όσοι ξεπερνούν το όριο των 9.000 ευρώ από κοινού αυξάνουν τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 50% είτε ο ένας είτε και οι δύο.

Και αυτό διότι με δύο ατομικές δηλώσεις μπορεί να δικαιολογείται εισόδημα έως και 20.000 ευρώ για ένα χωρισμένο ζευγάρι με δύο παιδιά, αντί για 12.000 ευρώ που είναι το αντίστοιχο όριο κατά τη διάρκεια του γάμου.

4. Κατασχέσεις εφορίας

Εσχάτως, ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ του διαζυγίου-μαϊμού είναι και η προστασία από τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας.

Κανονικά, οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται στον ΑΦΜ του οφειλέτη και όχι της συζύγου.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όμως, που μπλοκάρονται κοινοί λογαριασμοί ή που η σύζυγος βρίσκεται αντιμέτωπη και αυτή με τη δέσμευση του λογαριασμού παρά τις μικρές οφειλές της, λόγω πολύ υψηλών χρεών του συζύγου σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.