A- A+
Ανοιχτοί για όλους οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων - Πώς να λάβετε μέρος
Ο οποιοσδήποτε από την άνεση του χώρου του, θα μπορεί να συμμετέχει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που θα ξεκινήσουν το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να συμμετέχουν τόσο ιδιώτες, όσο και νομικά πρόσωπα.

Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ).

Η διαδικασία

Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού.

Η εν λόγω αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία:

  • Ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου
  • Αντικείμενο πλειστηριασμού
  • Ημερομηνία διενέργειας
  • Τιμή πρώτης προσφοράς
  • Ποσό εγγύησης
  • Link προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης

Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.

Κατάθεση εγγύησης

Ο εγγεγραμμένος στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει.

Ακολούθως, αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού.

Το τέλος χρήσης συστημάτων καθορίστηκε στα 50 ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό.

Η ημέρα του πλειστηριασμού

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές.

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών.

Στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές και κερδίζει τελικά το ακίνητο αυτός που θα υποβάλει τη μεγαλύτερη.

Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.