A- A+
Από Σεπτέμβριο η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές σε Ταμεία με «κούρεμα» προστίμων
Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές επαγγελματιών προς ασφαλιστικά Ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση, προσφέροντάς ακόμη και πλήρη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές από 3.000 έως και 20.000 ευρώ που είχαν δημιουργηθεί έως και το τέλος του 2016, ενώ οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υπαγωγής σε αυτήν θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πλατφόρμα που θα λειτουργήσει για την υποβολή των αιτήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου.

Ποια Ταμεία αφορά

Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη εργοδοτών προς όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία (τέως ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΙΚΑ).

Ο αριθμός των δόσεων, που κατά μέγιστο θα φτάνει έως και τις 120, θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος και από την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Με τον τρόπο αυτό η δόση θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα του. Δεν θα είναι δηλαδή ούτε χαμηλότερη ούτε υψηλότερη από το ποσό που μπορεί να δίνει ο οφειλέτης.

Κούρεμα προσαυξήσεων

Επιπλέον, θα προβλέπεται «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, εφόσον επιλεγεί μικρότερος αριθμός δόσεων από το μέγιστο δυνατό.

Συγκεκριμένα, η διαγραφή αναμένεται να διαμορφωθεί:

- Σε 100% εάν γίνει εφάπαξ εξόφληση

- Σε 75% εάν η εξόφληση γίνει σε 60 δόσεις

- Σε 35% αν γίνει σε 120 δόσεις

Για χρέη έως και 3.000 ευρώ, παραμένει η δυνατότητα σε έως και 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό ανά μήνα τα 50 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2017 θα μπορούν να υπάγονται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η αποπληρωμή αυτών των χρεών ανέρχεται σε 5%.