A- A+
ΟΑΕΔ: Δεν χάνεται το επίδομα ανεργίας με την περιστασιακή απασχόλη - Το ισχύον καθεστώς
Διευκρινίσεις σχετικά με τη λήψη του επιδόματος ανεργίας ακόμη και μετά από περιστασιακή απασχόληση του επιδοτούμενου προσώπου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ.

Με το νέο νομικό καθεστώς διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας – μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης – για όσο διάστημα απομένει, έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας.

Η επιδότηση αναστέλλεται και με νέα αίτηση του δικαιούχου επανέρχεται με την ολοκλήρωση της περιστασιακής του απασχόλησης.

Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το προηγούμενο καθεστώς, με την εξής ουσιαστική διαφορά: η αμοιβή για τις ημέρες εργασίας που μεσολαβούν εντός του χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας, συμψηφιζόταν με το καταβαλλόμενο επίδομα.

Το νέο καθεστώς είναι σαφώς ευνοϊκότερο για τον άνεργο, καθώς και ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας παρατείνεται (για διάστημα αντίστοιχο με την περιστασιακή απασχόληση) και η αμοιβή της εργασίας του δεν συμψηφίζεται με το ποσό της επιδότησης.

Δικαίωμα για όλο το επίδομα

Ειδικότερα, στους επιδοτούμενους ανέργους που κατά τη διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας τους πραγματοποιούν ορισμένες ημέρες εργασίας, με την έναρξη της εργασίας τους, επέρχεται – αυτοματοποιημένα – η αναστολή της επιδότησης ανεργίας τους και πιστώνεται το αναλογούν - έως την έναρξη της εργασίας - επίδομα στον λογαριασμό τους.

Στη συνέχεια με την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης, επαναχορηγείται – μετά από αίτηση του ανέργου - το υπόλοιπο της επιδότησής τους, χωρίς συμψηφισμό της αμοιβής του με το επίδομα ανεργίας, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Κατά συνέπεια, οι τακτικά επιδοτούμενοι άνεργοι, πλέον, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των ημερών της αρχικά εγκριθείσας επιδότησής τους.

Επιπλέον, εφόσον δεν υπερβούν τα 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο δεν μηδενίζει ο προηγούμενος σωρευμένος χρόνος ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει ως την ημέρα έναρξης της περιστασιακής εργασίας τους.

Σε ό,τι αφορά τους μη επιδοτούμενους ανέργους, με την ίδια διάταξη (άρθρο 92 του ν.4461/2017) δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) εγγεγραμμένους ανέργους, εκ των οποίων 550.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, να διατηρήσουν τον προηγούμενο σωρευμένο χρόνο ανεργίας και ως εκ τούτου την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, εφόσον απασχοληθούν με περιστασιακή εργασία μέχρι και 70 ημερομισθίων ανά δωδεκάμηνο.

Τέλος, διατηρούν το δικαίωμα στις παροχές των μακροχρονίως ανέργων (επίδομα, μοριοδότηση, διευκολύνσεις κλπ.).