A- A+
Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ - Πόσο θα κοστίζουν από το 2018
Από 4 έως 8 λεπτά θα επιβαρύνεται κάθε πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ από την ερχόμενη χρονιά, ως αντικίνητρο για τη χρήση τους.

Όπως ανακοίνωσαν οι αλυσίδες Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, MyMarket και Μασούτης άμεσα, στις 20/6, θα ξεκινήσει καμπάνια για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

Από την 1/1/208 κάθε σακούλα ανάλογα με το μέγεθός της, θα επιβαρύνεται με 4 έως 8 λεπτά του ευρώ.

Πόσες χρησιμοποιούμε

Στην Ελλάδα 1 στα 2 απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες ενώ 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θάλασσας μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.

Ο Έλληνας παίρνει κατά μέσο όριο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη στο σουπερμάρκετ, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν μόνο από τα σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, σύμφωνε με έρευνα του ΙΕΛΚΑ ( Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), κάθε καταναλωτής βάζει λιγότερα από 3 προϊόντα σε κάθε σακούλα.

Ο κύριος λόγος της υπερκατανάλωσης σακούλας σούπερ μάρκετ είναι για την χρήση τους για τα σκουπίδια. Συγκεκριμένα 8 στους 10 που μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι τις χρησιμοποιούν για να πετάξουν τα σκουπίδια τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σε περίπτωση χρέωσης της σακούλας μόνο 11% θα πλήρωνε για την αγορά της, ένα 57% θα χρησιμοποιούσε επαναχρησιμοποιούμενη, ενώ το υπόλοιπο 33% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη τι θα πράξει.