A- A+
Πέντε λεπτομέρειες που πρέπει να ξέρετε για το «κτίσιμο» του αφορολόγητου
Από φέτος είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων για το κτίσιμο του αφορολόγητου και την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής έκπτωσης στο φόρο.

Στο χτίσιμο της μείωσης του φόρου προσμετρώνται όλες οι συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως οι κάρτες, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και τα ψηφιακά πορτοφόλια.

Το ύψος των αποδείξεων

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν ένα ποσοστό του εισοδήματός τους σε «ψηφιακές» αποδείξεις:

  • 10% αν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ
  • 15% αν το εισόδημα κυμαίνεται από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ
  • 20% με όριο τις 30.000 ευρώ αν το εισόδημα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ

Τα πέντε tips

Και επειδή ο ...διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σας παρουσιάζουμε πέντε χρήσιμα tips αναφορικά με το πως θα κερδίσετε την έκπτωση φόρου που δικαιούστε:

1) Ψώνια και εκτός Ελλάδος

Οι αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ε.Ο.Χ. (Ισλανδία, Λιχνεστάϊν και Νορβηγία)

2) Επιμερισμός αγορών μεταξύ συζύγων

Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης, για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

3) Λογαριασμοί ΔΕΚΟ

Ειδικά για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτόν που καταβάλλει, γίνονται δεκτές οι εν λόγω δαπάνες, εφόσον ο καταβάλλων τη δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

4) Χρήση πρόσθετων καρτών

Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πρόσθετες κάρτες μειώνουν τον φόρο του κατόχου της πρόσθετης κάρτας, εφόσον έχει δηλωθεί ο ΑΦΜ του στην Τράπεζα.

5) Αγορές με άτοκες δόσεις

Στο χτίσιμο του αφορολόγητου θα υπολογίζονται οι δόσεις οι οποίες έχουν εμφανιστεί στο λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας εντός του εκάστοτε οικονομικού έτους.

Παράδειγμα: Εάν το 2017 πραγματοποιήσω μία συναλλαγή αξίας 1.000€ σε 10 δόσεις, και εντός του έτους χρεωθούν οι 4 πρώτες δόσεις, τότε στο χτίσιμο της μείωσης του φόρου για το οικονομικό έτος 2017, θα υπολογιστούν συνολικά 400€.

Οι επόμενες 6 δόσεις θα μετρήσουν στο χτίσιμο της μείωσης του φόρου της επόμενης χρονιάς.