A- A+
Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 12 δόσεις στην εφορία - Η εναλλακτική των πιστωτικών
Τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί των 3 διμηνιαίων, έχουν οι φορολογούμενοι μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς την εφορία.

Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν οφειλές φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης.

Το ετήσιο κόστος που επιβαρύνει τη ρύθμιση σε έως και 12 δόσεις ανέρχεται σε 5%.

Η υποβολή της αίτησης

Επιπλέον, ο φορολογούμενος που θα αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του, θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Από αυτά θα πρέπει να προκύπτει η αδυναμία του να εξοφλήσει τους φόρους του εκκαθαριστικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των τριών διμηνιαίων δόσεων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποδεικνύεται η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.

Η πάγια ρύθμιση διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Σε αυτήν του νόμου 4152/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Προϋπόθεση για ένταξη σε αυτήν είναι τουλάχιστον η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος να είναι ληξιπρόθεσμη.
  • Σε αυτή του 4174/2013, οι αιτήσεις για την οποία γίνονται μόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να ρυθμιστούν τόσο ληξιπρόθεσμες, όσο και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Η εναλλακτική των καρτών

Εναλλακτικά, όσοι διαθέτουν επαρκή πιστωτικά όρια στην κάρτα τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την επιβάρυνση του 5%, που ισχύει στην πάγια ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, μέσω των πιστωτικών καρτών δίνεται η δυνατότητα:

- Εξόφλησης όλου του φόρου σε 9 έως 12 άτοκες δόσεις, ανάλογα με την τράπεζα

- Εξόφλησης κάθε μίας εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων σε 9 έως 12 άτοκες δόσεις

Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα. Συγκεκριμένα:

  • Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα: 12 δόσεις
  • Alpha Bank, Eurobank: 9 δόσεις