A- A+
Ο Τσακαλώτος έβαλε κι άλλο στοίχημα - Άρση των capital controls μέχρι το Δεκέμβριο!
Τη βεβαιότητά του ότι υπό δύο προϋποθέσεις η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς των capital controls μέχρι και το τέλος του 2017, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη δεύτερη αξιολόγηση, προέβλεψε την άρση των περιορισμών ότι αν η Ελλάδα:

1ον Πετύχει την ένταξη στο QE

2ον Εμφανίσει ανάπτυξη 2% φέτος

3ον Βρεθεί λύση για το χρέος

Προκάλεσε μάλιστα τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του θυμίσουν αυτά που είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018 στη Βουλή το προσεχή φθινόπωρο.

Υπερβολικά αισιόδοξος

Τραπεζικά στελέχη που ρωτήθηκαν για το θέμα, σημείωσαν πως η πρόβλεψη για πλήρη άρση των capital controls τόσο σύντομα είναι υπεραισιόδοξη.

Ακόμη κι αν συμβούν οι παραπάνω τρεις προϋποθέσεις, εκτιμούν πως θα απαιτηθεί παραπάνω χρόνος για να εξαλειφθούν τα capital controls.

Κι αυτό διότι η Τράπεζα της Ελλάδος πριν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου θα πρέπει να αξιολογεί σε ένα βάθος χρόνου μερικών μηνών την κατάσταση, ως προς τη διατηρησιμότητά της.

Όπως αναφερόταν στον οδικό χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει με πολύ προσεκτικά και σταδιακά βήματα.

Διαβάστε επίσης

* Άρση των capital controls σε 4 δόσεις - Όλος ο ...μακρύς οδικός χάρτης της ΤτΕ