A- A+
Ανάκαμψη των καταθέσεων δείχνει η μείωση του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ
Χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, λόγω της ανόδου των καταθέσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 17 Μαΐου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 45,3 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,2 δισ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Εκτός από τις καταθέσεις, προς την κατεύθυνση μείωσης του ELA έχει συμβάλει η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων, η οποία αυξάνει τα περιθώρια απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ και μειώνει αντίστοιχα τη χρηματοδότηση από τον ELA.

Επανήλθε η ηρεμία

Η αλήθεια είναι ότι μετά την τεχνική συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση όχι μόνο σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων, που ταλαιπώρησαν την αγορά το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς, αλλά σημειώθηκαν και ορισμένες εισροές, κυρίως από αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν πιστώσεις ποσών από λογαριασμούς του εξωτερικού και δευτερευόντως από τη ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων.

Οι τράπεζες αναμένουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, με στόχο να επιταχυνθεί η επανάκαμψη των καταθέσεων, σε πρώτη φάση από τα αμοιβαία κεφάλαια και σε δεύτερη φάση από το ...στρώμα.

Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουν να προσφέρουν και το επόμενο διάστημα προνομιακά επιτόκια για το νέο χρήμα.