A- A+
«Δίχτυ» ασφαλείας για τις καταθέσεις με νέο νόμο που προωθεί το ΥΠΟΙΚ
Με στόχο τη διασφάλιση των καταθέσεων και τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο για τη σωτηρία προβληματικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, όταν μία τράπεζα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού της, με τη δημιουργία ενός μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος.

Στο μεταβατικό αυτό σχήμα θα μεταφέρονται οι καταθέσεις και τα δάνεια της προβληματικής τράπεζας.

Τον απόλυτο έλεγχο θα έχει το δημόσιο, ενώ η μεταβατική τράπεζα θα στηρίζεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες μίας τράπεζας που εμφανίζει προβλήματα επιβίωσης.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις του σ/ν

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις που ενσωματώνουν στην ελληνική νομοθεσία οι εξής τρεις οδηγίες:

■ Η πρώτη Οδηγία αφορά τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)

■ Η δεύτερη Οδηγία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας

■ Η τρίτη Οδηγία αφορά το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.

Χωριστό κεφάλαιο το νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του ελληνικού Δημοσίου.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011.

Ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της Ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση.