A- A+
Το ελεύθερο άνοιγμα νέου λογαριασμού ο πρώτος στόχος της ΤτΕ για χαλάρωση των capital controls
Η σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος λογαριασμών από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αποτελεί τον πρώτο μεγάλο στόχο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα συμβεί μόνο μετά από αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Με δεδομένο ότι από την αρχή του χρόνου, τα καταθετικά υπόλοιπα καταγράφουν πτώση της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ακόμη είμαστε μακριά από αυτό το μέτρο.

Πάντως, η σταδιακά άρση των συγκεκριμένων περιορισμών για τα φυσικά πρόσωπα και για όλες τις επιχειρήσεις, αποτελεί το πρώτο «μαξιλάρι» της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα επόμενα στάδια

Το επόμενο ορόσημο σχετίζεται με την αύξηση του ορίου των αναλήψεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, εφόσον υπάρξει αύξηση των καταθέσεων και βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας, τότε μόνο θα γίνει το επόμενο βήμα, που θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών για όλες τις επιχειρήσεις και όλα τα φυσικά πρόσωπα.

• Σταδιακή αύξηση των σωρευτικών αναλήψεων μετρητών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

• Αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από το εξωτερικό.

Σε τελικό στάδιο, θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε διαδοχικά βήματα, μέχρι και την οριστική άρση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.