A- A+
Στο μικροσκόπιο της ΓΓ Καταναλωτή οι χρεώσεις που επιβάλλουν πέντε τράπεζες
Τρεις περιπτώσεις επιβολής χρεώσεων σε δάνεια και καταθετικούς λογαριασμούς που επιβάλλουν πέντε τράπεζες στους καταναλωτές εξετάζει η γενική γραμματεία Καταναλωτή για να εξακριβώσει τη νομιμότητά τους.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες για επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής μίας δόσης, για την αφαίρεση από καταθετικούς λογαριασμούς ποσών που κατευθύνονται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την χρέωση προμήθειας για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας στο γκισέ καταστήματος.

Οι καταγγελίες για 5 τράπεζες

Αναλυτικότερα, οι καταγγελίες αφορούν τα εξής:

- Η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΑΤΕBank και η Eurobank αποσπούν χρήματα από λογαριασμούς μισθοδοσίας πελατών τους, εφόσον οι τελευταίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από δάνεια είτε από πιστωτικές κάρτες προς τις συγκεκριμένες τράπεζες.

Για παράδειγμα, άνεργος κατήγγειλε ότι του αφαίρεσαν από το λογαριασμό του στο οποίο ήταν κατατεθειμένο το επίδομα των 400 ευρώ, 200 ευρώ για ληξιπρόθεση οφειλή που είχε προς την τράπεζα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αφαίρεση επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει τουλάχιστον και ένας δεύτερος λογαριασμός που θα μείνει απείραχτος.

Ωστόσο, στις καταγγελίες που έφτασαν στη ΓΓ Καταναλωτή δεν πληρούνταν αυτή η προϋπόθεση.

- Οι Eurobank και Millenium Bank, χρεώνουν σε δανειoλήπτες που έχουν καθυστερήσει την αποπληρωμή των συμβατικών τους υποχρεώσεων «πέναλτι» από 3 ως και 120 ευρώ.

Η συγκεκριμένη χρέωση επιβάλλεται μονομερώς και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε ληξιπρόθεσμη οφειλή έχει ενεργοποιηθεί το επιτόκιο υπερημερίας.

- Η Millenium Bank επιβάλει χρέωση 0,30 ευρώ στους πελάτες της εφόσον η πληρωμή της πιστωτικής κάρτας γίνει στο γκισέ του καταστήματος κι όχι στο ΑΤΜ.

Αναμένεται η απάντηση των τραπεζών

Η γενική γραμματεία Καταναλωτή έχει αποστείλει ενημερωτικό υλικό για τις καταγγελίες αυτές στις τράπεζες που εμπλέκονται και αναμένει την απάντησή τους.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία και με την Τράπεζα της Ελλάδος.