A- A+
Ξεπέρασαν τα 2 εκατ. οι χρήστες του e-banking μετά τα capital controls - Νέα στοιχεία
Αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην ελληνική αγορά μετά την επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης σε συνέδριο του ΣΕΒ, το 2016 μόνο το 29% των συναλλαγών έγιναν μέσω των καταστημάτων έναντι 38% το 2014.

Οι υπόλοιπες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τα ακόλουθα κανάλια:

  • το 33% μέσω internet ή κινητού τηλεφώνου, έναντι 19% το 2014
  • το 32% μέσω ΑΤΜs, έναντι 35% το 2014
  • 6% ταμειακές μηχανές (ApS)

Θα κλείσουν καταστήματα

Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, ο ρόλος του καταστήματος περιορίζεται σημαντικά όσον αφορά στις εγχρήματες συναλλαγές, ενώ ο ρόλος των εναλλακτικών δικτύων, κυρίως e/m banking αυξάνεται με υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Μάλιστα προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια οι τράπεζες θα συρρικνώσουν το δίκτυο των καταστημάτων τους προχωρώντας σε κλείσιμο καταστημάτων, αλλά και σε μείωση του προσωπικού τους.

Πρόσθεσε πάντως πως η Ελλάδα υστερεί ακόμα σημαντικά στη χρήση internet banking και πάρα πολύ στη χρήση mobile banking, αλλά οι χρήστες αυξάνονται ραγδαία:

Στα 400.000 τα POS

Παράλληλα, εντυπωσιακή είναι η αύξηση της χρήσης POSs στις συναλλαγές, όπου θα προσεγγίσουμε στο τέλος του 2017 πάνω από 400.000 εγκατεστημένα μηχανάκια, έναντι 200.000 δύο χρόνια πριν.

Πάντως, η χρήση τους σε αριθμό συναλλαγών, 122 εκατ. το 2015, παραμένει 7 φορές χαμηλότερη των συναλλαγών στην Πορτογαλία και 12 φορές χαμηλότερη του αριθμού συναλλαγών στο Βέλγιο.

Τέλος, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύσουν μεταξύ 800 εκατ. και 1 δισεκ. ευρώ σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία την επόμενη τριετία, ενώ σχεδιάζουν σημαντικές αναδιατάξεις και αναδιοργανώσεις στο λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο λειτουργίας.