A- A+
Έρχεται νέο «καπέλο» από 37% έως 61% στις εισφορές από το 2018
Με αυξήσεις της τάξης τουλάχιστον του 38% στις εισφορές που καταβάλλουν θα έρθουν αντιμέτωποι οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τη νέα χρονιά.

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, προς το ...χειρότερο.

Συγκεκριμένα, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί αθροίσματος του φορολογητέου εισοδήματος πλέον των εισφορών που καταβλήθηκαν την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την κυρία Αχτσιόγλου, «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή γίνει, θα αφορά το 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται η συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα».

Για το 2019 πάντως προβλέπεται ότι η έκπτωση θα καταργηθεί.

Παράδειγμα

Αν για παράδειγμα κάποιος δηλώνει 10.000 ευρώ, με το ισχύον σύστημα θα καταβάλλει εισφορές ίσες με 2.695 ευρώ (26,5%x10.000).

Από του χρόνου, με το νέο σύστημα οι εισφορές θα ανέρχονται σε 3.421 ευρώ (26,5%x12.695), ενώ με την έκπτωση του 15% θα πέσουν στα 2.907 ευρώ.

Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 27% χωρίς την έκπτωση ή 8% με την έκπτωση.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση οι κ.κ. Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης, η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου συμφώνησε και νέες αυξήσεις «καπέλο» πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές.

«Η σημερινή παραδοχή της υπουργού περί νέων αυξήσεων φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς όλοι πλέον ανεξαιρέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερες εισφορές» σημειώνουν οι δύο βουλευτές.

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, πρόκειται για αυξήσεις “καπέλο”, που επιβάλλονται, λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών, και θα αυξήσουν από 37% μέχρι και 61% τις ήδη υψηλές εισφορές που έφερε ο Νόμος “Κατρούγκαλου”.