A- A+
Κατασχέσεις σε 1.800 λογαριασμούς την ημέρα ανά τράπεζα ζητά το ΥΠΟΙΚ - Αδειάζουν οι λογαριασμοί
Το ποσό των 550 ευρώ ανά λογαριασμό κατάσχεσε το 2016 το ελληνικό δημόσιο, την ίδια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών ζητά την αύξηση των δεσμεύσεων κατά 40% για εφέτος.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει από τις τράπεζες την αύξηση των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του Δημοσίου, που διέρχονται από την ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, από 1.300 ανά τράπεζα ανά ημέρα σε 1.800 ανά τράπεζα ανά ημέρα, (αύξηση 38,46%), έως τις 31 Ιουλίου.

Οι κατασχέσεις αφορούν οφειλές ακόμη και για ποσά της τάξης των 500 ευρώ, που αποτελεί και το ελάχιστο όριο χρεών για να δοθεί η σχετική εντολή.

Πάντως οι τράπεζες, μέσω της ένωσής τους, έχουν ήδη απαντήσει στο ΥΠΟΙΚ ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο όγκο, δεδομένου του ότι δεν έχει υλοποιηθεί το σύστημα των ηλεκτρονικών άρσεων των κατασχέσεων, όπως και του περιορισμού του ποσού της κατάσχεσης.

Η ΕΕΤ έχει αντιπροτείνει την αύξηση κατά 300 των κατασχετηρίων την ημέρα, δηλαδή από τα 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια ανά τράπεζα ανά ημέρα σε 1.500 ανά τράπεζα ανά ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό είναι εφικτό.

Αδειάζουν τους λογαριασμούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», όλο και λιγότερα χρήματα βρίσκει προς κατάσχεση το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, καθώς τα υπόλοιπα διαθέσιμα που εντοπίζει μειώνονται σταθερά κάθε μήνα.

Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών μειώνεται σταθερά από το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», το μέσο υπόλοιπο που εισέπραξε το Δημόσιο από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλει κάθε μήνα προς τις τράπεζες μειώθηκε από τα 730 ευρώ σε 550 ευρώ το 2016, ενώ μειούμενο είναι το μέσο ποσό κατάσχεσης και το πρώτο τρίμηνο του 2017 που έπεσε στα 500 ευρώ.

Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017.